Många yrkesförare åkte fast för fortkörning

Polisen har genomfört en nationell trafikvecka med fokus på yrkestrafik. I region Mitt visade sig ungefär var femte lastbil ha brister och 37 chaufförer körde för fort.

I fokus för polisens kontroller var både fordons skick och last, kör- och vilotider samt körkortsbehörigheter, hastighetsefterlevnad och nykterhet. Många olyckor orsakas av att det brister i dessa avseenden.

272 lastbilar kontrollerades och 51 av dem uppvisade brister. Vid kontrollerna upptäcktes också 32 överträdelser mot kör- och vilotider och 7 förare rapporterades för rattfylleri alternativt drograttfylleri. Polisen genomförde också hastighetskontroller och 37 förare rapporterades för fortkörning.

– Syftet med polisens kontroller har varit att upptäcka bristfälliga fordon och stoppa förare som bryter mot gällande regler. Kontrollerna gör vi för att öka trafiksäkerheten i vår region, säger Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt i ett pressmeddelande.

– Tyvärr ser vi att många yrkesförare kör för fort, vilket såklart har stor påverkan på trafiksäkerheten. Vi hoppas att många förare har fått sig en tankeställare. Hastighet har stor betydelse för konsekvenserna vid en krock, och därför genomför vi hastighetskontroller inte endast under trafikveckan utan det är en del av det dagliga polisarbetet, påpekar hon.

%d bloggare gillar detta: