Succé för Mats Strandbergs pjäs om Salaligan innan den ens haft premiär

Intresset för Västmanlands teaters uppsättning av Fagerstabördige Mats Strandbergs pjäs om den fruktade Salaligan är så stort att biljetterna sålt slut i rekordfart.

Salaligans brott tillhör de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Det har skrivits böcker och gjorts filmer om den karismatiske Sigvard Thurneman, hjärnan bakom Salaligan, som på sin 22:a födelsedag begick det första mordet. Det handlar om ofattbara brott och gruppdynamik, om tron på en annan värld, om den trånga mansrollen och förbjuden kärlek – ämnen som är lika aktuella idag som för nästan hundra år sedan.

Ligan satte skräck i Sala under närmare sex år innan de fem personerna kunde gripas och dömas till livstids straffarbete. Thurneman ansågs sjuk och efter över tre decennier på Säters fasta paviljong släpptes han fri 1969. Han levde sina sista tio år i Bromma och avled 70 år gammal. Officiellt skulle han få sin sista vila på Norra kyrkogården men begravdes i hemlighet i sin födelseort Sala, i enlighet med hans sista vilja.

– Det är den populära författaren, tillika västmanlänningen, Mats Strandberg som tillsammans med regissören Mikael Kallin tagit sig an det massiva arbetet med att få ihop protokoll, nyhetsreportage och vittnesmål till en sammanhängande berättelse, som till stora delar bygger på autentiskt material, berättar Niklas Hjulström, teaterchef på Västmanlands Teater.

– Redan till jul var alla biljetter i princip slut och det är givetvis jätteroligt! Men då vi fått hundratals förfrågningar om fler biljetter har vi jobbat för att hitta en lösning på efterfrågan. Och det har vi nu! Från och med den 27 april flyttas Salaligan till Stora scen vilket möjliggör fler biljetter. Vi släpper också fler föreställningstillfällen.

Föreställningen Salaligan har premiär på Västmanlands Teaters Lilla scen den 25 mars, och flyttar sedan upp på Stora scen den 27 april – 14 maj.

Se SVT:s inslag om bakgrunden och förberedelserna inför pjäsen:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/historien-om-salaligan-blir-pjas-pa-vastmanlands-teater

%d bloggare gillar detta: