Färre nyfödda än på 15 år i Fagersta

I Fagersta var det 15 år sedan det föddes så få barn som under 2022, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån. Det föddes 124 levande under förra året. Det är hälften mot hur det var toppåret 1968.

– Senast det föddes färre barn i Fagersta var 2007. Då föddes det 113 barn i kommunen, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB.

Barnafödandet minskade i 215 av Sveriges 290 kommuner under 2022 jämfört med 2021. Fruktsamheten i Sverige har historiskt påverkats av bland annat ekonomiska konjunkturer, utbildningsnivåer, deltagande i arbetsliv och olika samhällsfaktorer som förändringar i familjepolitiken.

– Det är svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger bakom det minskade barnafödandet under 2022. Men vi ser att antalet födda barn per kvinna minskar bland både Sverigefödda och utrikesfödda kvinnor, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB

%d bloggare gillar detta: