Norberg uppmanar till vaksamhet på våld mot unga

Känner du någon som är ung och mår dåligt i sin relation? Våld kan se ut på många olika sätt. Som medveten vuxen eller förälder kan du hjälpa till att förebygga och stoppa våldet!

Det påpekar Norbergs kommun på Facebook med anledning av kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt, där en webbplats finns för den som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

”Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt i när svartsjuka innebär kontroll och våld. Ju mer man vet om problemet desto lättare är det att reflektera och prata om det. Kampanjen ska också bidra till mer kunskap bland vuxna, för att du som är ung ska få det stöd och den hjälp du behöver. På denna webbplats kan du som ung läsa mer om våld och vart du kan få stöd och hjälp. Du som jobbar med unga kan hitta information och stödmaterial om våld. Om du är orolig för ditt barn eller någon annan i din närhet finns det mycket du kan göra för att stötta”, framhåller kampanjen och tipsar om uppmärksamhet på bland annat:

❗️ Blåmärken och skador som personen har konstiga förklaringar till eller försöker dölja.
❗️ Mindre närvaro i skolan, särskilt om det sker plötsligt.
❗️ Minskat intresse för fritidsaktiviteter.
❗️ Oförklarliga förändringar i skolresultat, beteende och betyg.
❗️ Plötsliga förändringar av utseende eller vikt.
❗️ Isolering från vänner.
❗️ Minskad social kontakt med alla utom partnern.
❗️ Ursäktar partnerns dåliga beteende.
❗️ Har extremt svårt att släppa telefonen, blir till exempel väldigt stressad av sms.

%d bloggare gillar detta: