Fattig barnfamilj fick inte del av julslanten

INSÄNDARE

Det var väl i och för sig hyggligt av Fagersta kommun att hastigt påkommet ge 50 000 kronor extra i julas till barnfamiljer som har försörjningsstöd, men reagerar på hur det gick till och hur urvalet gjordes.

Kom att tänka på det när en arbetskamrat berättade att beslutet togs ensamt av en politiker om att skjuta till extra pengar till barnfamiljer som uppbär försörjningsstöd ”med anledning av det ansträngda ekonomiska läget i världen”.

Jag bor granne med en ensamstående mamma med barn. Hon är född i Sverige och jobbar och sliter så gott hon kan i ett låglöneyrke trots sjuklighet och kronisk värk. Men inte fick hon någon julpeng till sig och barnen av Fagersta kommun och anledningen är att hon i det längsta försöker sträva på och klara att ha mat på bordet till familjen utan att gå till socialen.

Ibland bjuder jag och min man in dem på en bit mat när de har det extra knapert veckan före lön och de är så tacksamma. Några mobiler eller paddor är det inte tal om vid jul eller födelsedagar. Det får bli det nödvändigaste som mössor och skor.

Läste att 24 barn i Fagersta fick högtidspeng i samband med Ramadan, 55 barn fick julklappspeng och 75 familjer fick extra pengar. Men tycker det är konstigt att beslutet om den senaste extra utbetalningen före jul togs av en politiker själv och inte var uppe i kommunstyrelsen ett par dagar före, och att kravet för att få en slant är att man redan har sin försörjning tryggad genom bidrag sedan minst ett halvår.

Dessutom är ”det ansträngda ekonomiska läget i världen” en konstig motivering, det är väl hur fattiga Fagerstafamiljers ekonomi är oavsett långvarigt försörjningsstöd eller inte som ska avgöra och inte hur det är ställt ute i världen.

En som ogillar orättvisor

%d bloggare gillar detta: