Kraftigt sänkt straff för misshandeln på Valborg i Fagersta

Svea hovrätt sänker straffet för den 19-åring från Skinnskatteberg som dömdes av tingsrätten till två års fängelse för grov misshandel av en ung Fagerstabo, till 120 timmars samhällstjänst och vård.

Vid halv tvåtiden på Valborgsnatten togs en 17-åring från Fagersta om hand av ambulanspersonal efter att ha misshandlats med flera sparkar mot huvudet på öppen gata i centrum. En 19-åring från Skinnskatteberg greps senare och dömdes av Västmanlands tingsrätt till två års fängelse.

Misshandeln blev kulmen på en stökig Valborgskväll i Fagersta där det förekom mycket fylla och smockan hängde i luften till och från. Efter midnatt började det urarta med bråk. Många ungdomar rörde sig i centrum där det var stora fester i två lägenheter. Flera grannar bedömer att det var ett 50-tal ungdomar totalt som besökte bostäderna på Vilhelminavägen, och polisen uppgav att ett 30-tal var involverade i oroligheterna på olika vis.

Den 17-årige Fagerstakillen blev påhoppad av flera personer. Liggande på marken blev han sparkad i huvudet minst tre gånger av en kille, vilket tydligt framgår av den film som skickades till FN på natten. Medan en tjej skrek ”Men lägg av” och försökte handgripligen avbryta misshandeln, medan offret skyddade huvudet med sina armar.

Det visar den film som FN fick ta del av. Mitt under misshandeln kom polisen och slog på blåljus och sirener och åkte fram. Misshandeln avbröts då och angriparna tog till flykten och kom undan. Efter tips till polisen kunde de båda från Skinnskatteberg identifieras.

19-åringen erkände misshandeln men hävdar att det var i självförsvar. Han dömdes också att betala 20 700 kronor i skadestånd till Fagerstabon. En annan Skinnskattebergsbo, en 17-åring, dömdes också för grov misshandel av Fagerstabon till ungdomsövervakning i åtta månader och ska betala lika mycket i skadestånd. Han förnekar brott. Den tredje gärningspersonen har inte gått att identifiera

Hovrätten sänker straffet eftersom misshandeln bara pågick en mycket kort tid och offret inte blev allvarligt skadad. Den äldre döms till skyddstillsyn och 120 timmars samhällstjänst och ska även genomgå vård och behandling. Den yngre döms till 70 timmars ungdomstjänst.

%d bloggare gillar detta: