Risk för böter om katten inte är märkt och registrerad

Om du inte redan märkt och registrerat din katt är det hög tid att göra det. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och påpekar att de kan besluta om åtgärder om en katt inte är det. En sådan är att utdöma vite.

Den 1 januari i år började en ny lag gälla som innebär att katter ska vara märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Lagens syfte är att öka kattens status som sällskapsdjur och värna om dess välfärd. Det gäller både innekatter och utekatter. När alla katter är märkta och registrerade, blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare, och att se vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand och få hjälp.

”Vi är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen efterlevs. Vi kan också besluta om eventuella åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad. Det handlar i första hand om att informera kattägaren om att id-märka och registrera sin katt i jordbruksverkets register. Om katten förblir omärkt och oregistrerad kan Länsstyrelsen förelägga om vite”, påpekar Länsstyrelsen på sin hemsida.

Märkningen utförs hos veterinär antingen genom ett chip i huden eller tatuering i örat. Registreringen görs på Jordbruksverkets webbplas. Observera att om katten är registrerad på exempelvis SVERAK eller DjurID, måste den ändå registreras hos Jordbruksverket.

Märka och registrera katter på Jordbruksverkets webbplatsLänk till annan webbplats.

%d bloggare gillar detta: