Snart premiär för landets modernaste tåg i Fagersta

Om en månad ersätts Tåg i Bergslagens äldsta X14-tåg med helt nya, moderna dubbeldäckare. Då sätts de två första av sju beställda ER1-tåg i trafik på Bergslagspendeln mellan Västerås och Ludvika.

”För dig som reser väntar avsevärt högre komfort och gott om plats. De nya tågen består av fyra vagnar med 333 sittplatser, plus 24 fällbara stolar. Salongerna är luftiga, entréerna har gott om utrymme och insteg i nivå med plattformen gör det enkelt att stiga på och av”, meddelar Tåg i Bergslagen och påpekar att de nya tågen är anpassade för pendlare. Det blir enklare att arbeta ombord med bättre wifi, dubbla eluttag vid varje säte, ställbara bord och läslampor.

”Tågen uppfyller helt de senaste kraven på tillgänglighet. Ombord borgar halkfria och ljuddämpande mattor och god luftkonditionering för hög komfort, och det är gott om bagageutrymme och fler cykelplatser ombord än tidigare. På tågen finns även en allergivänlig avdelning, en lugn avdelning och en särskild avdelning för den som reser med djur”, skriver Tåg i Bergslagen.

Resterande fem tåg kommer att levereras löpande under första halvåret, och efter sommaren ska samtliga gamla X14-tåg ha ersatts.

Fakta Tåg i Bergslagens ER1

Går i trafik: vecka 9 (preliminärt)
Sittplatser: 333 + 24
Våningar: 2
Vagnar: 4
Toaletter: 2 + 1 handikappanpassad
Wifi: ja
Servering: nej
Eluttag: 4 per stolspar
Avdelningar: Lugn, Allergivänlig, Res med djur
Tillverkare: Stadler i Schweiz
Topphastighet: 200 km/h
Tomvikt: 232 ton

%d bloggare gillar detta: