Tusen åkare deltog i Engelbrektsloppets 30- och 45-kilometerslopp

Vinterveckan fortsatte på söndagen med loppen över 30 och 45 kilometer där närmare tusen åkare deltog. Nytt för i år var en tävlingsklass för damer och herrar över 45 kilometer som dessutom var seedningsgrundande för Vasaloppet.

45-kilometersloppet kördes som 20+20+5 och vanns av Anders Boström XC Stockholm Ski Club. Damklassen vanns av Linnea Johansson från Linköping på en tid som hade räckt till en tolfte plats bland herrarna. Patric Vilhelmsson skidade in på en fin fjärde plats, cirka 700 åkare nådde målet och avslutade den lyckade helgen i Norberg med totalt över 2000 deltagare.

20 kilometer välpreparerat konstsnöspår räddade som flera tidigare gånger arrangemanget, en del nysnö hade fallit under natten men det var inget som vållade åkarna eller arrangörerna några problem.
30-loppet för damer och herrar kördes som 20+10 och snabbaste åkare var Mathilda Ruus från Åsarna IK, före 2 andra damer. Bästa herre blev Håkan Axelsson, Södra Dalarnas räddningstjänst på en fjärde plats. Cirka 200 deltagare gick i mål, bland dem Per Nilsson Fagersta född 1933, som torde vara den äldste person som skidat in under Engelbrekts målportal.

Nu följer Klasskidan under måndag och tisdag innan Engelbrektsveckan fortsätter med Engelbrektsstafetten, Kristinaloppet och 60-kilometersloppet under fredag, lördag och söndag. Arrangören hoppas på över 3500 deltagare totalt under Vinterveckan.

Text: Jan-Olav Boeriis

Foto: Gunnar Meller

%d bloggare gillar detta: