Åtalad Fagerstabo hävdar att han försökte rädda döende kamrat

Den Fagerstabo i 45-årsåldern som tidigare suttit häktad misstänkt för att ha mördat en 35-åring men friats av obduktionen, har nu rannsakats för grov misshandel. I rätten nekade han bestämt till åklagarens anklagelser.

Mannen greps av polisen efter att en bil kört av E4 i Jättendal i Hälsingland på väg söderut den 2 oktober 2021. I bilen påträffades en 35-årig Fagerstabo avliden och hans skador gjorde att 45-åringen som också fanns i bilen greps, anhölls och satt häktad till mitten av december samma år.

Han omhäktades två gånger men nekade hela tiden ihärdigt till att vara skyldig till att ha bragt sin kamrat om livet. Efter en mycket omfattande utredning om dödsorsaken kom obduktionsprotokollet som visade att 35-åringen avlidit av drogförgiftning, vilket gjorde att 45-åringen avfördes som misstänkt för att ha dödat honom.

– Det visar att mannen inte har avlidit av yttre våld även om han hade synliga skador, så i dag hävde jag häktningen, sade åklagare Christer Sammens till FN efter frisläppandet och tillade att det i alla fall skulle bli åtal för misshandel eftersom 35-åringen hade flera skador i ansiktet och på överkroppen som inte kunde ha uppstått av dikeskörningen.

När rättegången skulle hållas i höstas kom inte 45-åringen men nu har den genomförts vid Hälsinglands tingsrätt. Åklagaren yrkade på fängelse för 45-åringen för grov misshandel, medan försvaret krävde friande dom med hänvisning till att det saknas bevisning på hur skadorna uppkommit.

Fagerstabon hävdade vid rättegången att han råkat i panik när han upptäckte att kamraten var livlös och försökte då med hjärtkompressioner vilket kan ha orsakat de yttre skadorna, menade försvaret, uppger Sundsvalls tidning. Domen meddelas om en vecka.

%d bloggare gillar detta: