Alma populäraste flicknamnet i Fagersta förra året

Under 2022 fick fem nyfödda flickor namnet Alma i Fagersta. Det gör Alma till det populäraste namnet i staden förra året.

– Här följer Fagersta namntrenderna i landet som helhet. Det populäraste namnet förra året var visserligen Astrid, men Alma ligger på tredje plats på topplistan för hela riket, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB.

För pojkar fanns det förra året inget namn som gavs till tre barn eller fler i Fagersta. Det gör att SCB inte redovisar någon statistik för kommunen. Sedan SCB år 1998 började föra namnstatistik har andelen barn som får något av de mest populära namnen minskat.

– För flickorna var det mer än dubbelt så många som fick toppnamnet 1998 jämfört med 2022. För pojkarna är skillnaden något mindre, men trenden mot mer unika namn är fortfarande tydlig, säger Ann-Marie Persson.

I Västmanlands län var Selma och Alma populäraste flicknamnen förra året, medan Leo var vanligast för pojkar.

Trenden med tvåstaviga namn verkar stå sig: I hela riket fick drygt tre av fyra barn tvåstaviga namn i fjol. Högst i den nationella namntoppen ligger Astrid och William, följt av Maja, Liam, Alma, Noah, Vera och Hugo.

%d bloggare gillar detta: