Kejsaren av Portugallien spelas i Fagersta

I morgon, onsdag, ges en dramatisering av Selma Lagerlöfs klassiker i Folkets hus i Fagersta, där en cellist har en av huvudrollerna.

Kejsaren av Portugallien är den första av de sju olika teaterföreställningar som arrangeras av Fagersta teaterförening under vårsäsongen. En berättelse om kärlek och längtan, om glädje och sorg.

Handlingen är i korthet att Jan i Skrolycka drabbas av kärleken den dagen då Kattrina föder deras dotter Klara Gulla. Hon ger honom glädje och mening genom barndom och ungdom. När den nye husbonden på Falla kräver betalning för marken som torpet står på, erbjuder sig Klara Gulla att bege sig till huvudstaden för att tjäna ihop de pengar som krävs.

Pengarna kommer, men inte Klara Gulla. Varje dag står Jan nere vid bryggan och väntar på att hon ska komma tillbaka. Ett rykte når Jan och Kattrina att Klara Gulla “hamnat i olycka” i Stockholm. I sin sorg över att Klara Gulla inte dyker upp försvinner Jan in i en fantasivärld som blir hans verklighet. Han fantiserar om att Klara Gulla blivit upphöjd, att hon ska återvända som kejsarinna och att han själv är Kejsaren av Portugallien.

I Teater DaCapos version av Selmas älskade klassiker berättas och gestaltas historien av två skådespelare och en cellist. Musiken spelar en stor roll; cellons toner ger röst åt Klara Gulla.

%d