Per Svedlund gör comeback som försvarsadvokat – har saknat striderna i rättssalen

När Per Svedlund, 61 år, slutade för ett år sedan efter 30 år som försvarsadvokat var han rankad som en av Sveriges fem mest efterfrågade. Nu är pensionärslivet över och han är redo att ge sig in i hetluften igen.

Per Svedlund från Norberg är känd för sitt stora engagemang för sina klienter runt om i landet oavsett brott. Han har lyckats få upp 6 fall till avgörande i högsta domstolen. Få, om ens någon i dag aktiv advokat har lyckats med det.

Varför slutade du trots all framgång?

– Kände mig ganska färdig med jobbet efter drygt 30 år i rättssalarna, med polisstiden inräknad handlar det om över 40 år i rättsväsendet och det hade ju heller inte varit några 40 timmarsveckor utan oftast den dubbla arbetstiden, stadigt helgarbete, mycket resor landet runt och så vidare. Sammantaget var det läge för en förändring, ”trodde ” alltså att jag skulle pensionera mig, den dagen då jag lämnade rättssalen i Kristianstads tingsrätt den 18 januari förra året, säger Per Svedlund vars pension upphörde exakt 1 år och 8 dagar senare när Advokatsamfundet i torsdags beviljade hans ansökan om återinträde som advokat.

Varför börjar du igen?

– Började efter sommaren -22 känna en rastlöshet och en saknad efter advokatjobbet och striderna i rättssalarna. Jag saknade alltmer det engagemang det innebär att vara försvarsadvokat. Sagt och gjort påbörjade jag under senare delen av hösten nödvändiga sonderingar och i december sökte jag om återinträde i samfundet. Nu är jag hungrigare än på mycket länge att på nytt kasta mig över försvararuppdrag. Det här ”friåret ” från jobbet tror jag många skulle må gott över; nu ska det bli inspirerande att jobba igen.

Vilket fall har berört dig mest?

– Svårt att säga vilket fall som berört mig mest då jag genom åren haft flera tusen uppdrag, innefattande allt från åtskilliga mordrättegångar till mål med våld mot barn och kvinnor.
Men generellt kan sägas att sexualmålen är svårast och mest krävande eftersom objektiv bevisning oftast saknas och enligt min uppfattning är risken för oskyldigt dömda störst här, varför försvarsadvokatens arbete är ytterst viktigt för att domstolen ska få ett så fullständigt underlag som möjligt.

Vad har varit mest uppmärksammat medialt?

– Västmanlands största rättegång nånsin, år 2007-2009, där jag försvarade huvudmannen, ligaledaren. Det gällde organiserad brottslighet och hölls i säkerhetssalen i Stockholm, slutade i Högsta domstolen sommaren 2009.
Även naturligtvis rättegången mot Västeråsnätverkets ledare. Den hölls i säkerhetssalen i Sollentuna 2021, samt
styckmordsrättegången 2018-19. ”Fatima-målet” i Västerås väckte enormt stor uppmärksamhet.

Vad är tjusningen med jobbet?

– Engagemanget för den enskilde, där det många gånger handlar om hela den ”lilla människans” existens är krävande men också tjusningen, att gilla det gör inte alla, men för en bra försvarsadvokat är det helt nödvändigt, samtidigt kittlar ju striden eller kanske rättare sagt spelet i rättssalen.

Per Svedlund kommer att arbeta vid Zedendahl advokatbyrå med huvudkontor i Avesta. Filialkontor har nu öppnats i Norberg där han ska sitta.

– Det är ju fantastiskt att få förmånen att jobba på ett nytt fräscht advokatkontor inrymt i före detta Hellmans Mekaniska verkstads lokaler i Norberg, där jag dessutom ser ut mot det hus jag bott i över 20 år och där mina barn vuxit upp.

%d bloggare gillar detta: