Inflyttning av bidragsberoende till Fagersta från många orter

Enbart under december flyttade det in personer i behov av försörjningsstöd till Fagersta från Vara, Smedjebacken, Solna, Södertälje, Köping, Kristianstad, Strängnäs och Örebro.

Månaden före skedde inflyttning från
Luleå, Upplands-Bro, Järfälla och Filipstad av familjer som saknar egen möjlighet att försörja sig. Kostnaderna för bistånd fortsätter därmed att ligga på en hög nivå för Fagersta kommun. Under december betalades det ut nästan två miljoner i försörjningsstöd. Det visar en rapport från socialkontoret.


Ändå fattades det 164 avslagsbeslut under december varav övervägande delen var delavslag, medan det extra bostadsbidraget på 25 procent till barnfamiljer förlängs under första halvåret 2023.

Socialkontoret uppger vidare inför nämndmötet att information om möjlighet att ansöka om högtids- eller julklappspeng har skett för de familjer som varit bidragsberoende i sex månader eller längre.
24 barn i Fagersta fick högtidspeng i samband med Ramadan, 55 barn fick julklappspeng och 75 familjer fick 500 kronor som kommunstyrelsen beslutat om.

%d