Äldre utsatta för bluff om att det är sjukvården som ringer

Den senaste tiden har det kommit in tips till både polisen och Region Västmanland om att äldre personer får samtal där personen presenterar sig komma från vårdcentralen eller vara den äldres läkare.

”Samtalen till de äldre har handlat om bland annat bokade vårdtider, bokning av hälsokontroller, provtagning eller ändrade inplanerade kontroller av den äldre. Med andra ord har samtalens innebörd en stor vikt hos de uppringda äldre personerna eftersom sjukvården ofta är av stor betydelse för äldre personer. I många av de tips som inkommit har de äldre personerna uppmanats att identifiera sig med sin bankdosa och inte via sitt Bank-ID”, uppger polisen i Västmanland.

I samverkan med säkerhetsenheten på Region Västmanland vill Polisen och Region Västmanland att rätt information går ut till allmänheten.

”När DU som patient söker kontakt med din vårdcentral digitalt ska du identifiera dig med Bank-ID. Det är som att likställa det med att du som patient kommer till receptionen och identifierar dig med din legitimation. Bank-ID är dels en elektronisk id-handling. När du som patient har bett om att vårdcentralen eller läkaren ska kontakta dig har vårdcentralen den information om dig som de behöver, för att veta vem du som patient är när vårdcentralen sedan kontaktar dig”, påpekar man.

Region Västmanlands säkerhetsenhet poängterar att sjukvården aldrig under pågående samtal ber patienten om verifiering eller identifiering med Bank-ID, samt att sjukvården aldrig har och kommer aldrig att inkludera bankdosa under sina samtal med sina patienter.

  • Lägg på luren om du misstänker att det är ett bedrägerisamtal du mottar.
  • Logga inte in på Bank-ID eller bankdosa på uppmaning av någon annan
  • Lämna inte ut koder eller siffror från tillexempel Bank-ID, bankdosa eller betalkort.
%d bloggare gillar detta: