Ingen ökad matåtgång i Fagerstas skolor trots tuffa tider

Från olika håll i landet rapporteras det att åtgången av skolmat ökat kraftigt sedan inflationen tog fart. Eleverna är hungrigare eftersom de inte får tillräckligt med mat hemma. Men i Fagersta har kökspersonalen inte märkt något av det.

”Det går åt mer skolmat på framförallt högstadieskolor i Västerås och strax före jul märktes en ökning”, sa Västerås måltidschef Bosse Norrman till P4 nyligen. En anställd i köket berättade att man är uppe i ungefär 20 procent mer i matmängd än innan priserna steg.

Dels äter eleverna i dessa kommuner mer och dels är det fler som kommer och äter jämfört med tidigare. Orsaken tros vara att föräldrarna skurit ned på matinköpen på grund av de höjda priserna.

Inom den politiska oppositionen riktar man därför kritik mot regeringen och kräver höjda barnbidrag för att föräldrarna ska ha råd att servera mat till barnen. Riksdagsledamoten Åsa Eriksson, S, från Norberg, skriver på Facebook att hon ”ser att föräldrar tvekar när de tar matvaror från hyllorna i butiken. Kanske funderar de på om pengarna verkligen kommer att räcka? Vi vet att eleverna i skolan äter betydligt mer skollunch än de gjort tidigare.”

Men de allt högre levnadsomkostnaderna med höjda boräntor, höga el- och drivmedelspriser och dyrare råvaror till mat har inte påverkat efterfrågan alls i Fagerstas fem kommunala skolor. Där rullar det på som vanligt.

– Vi har inte märkt av att eleverna äter mera mat, vissa dagar äter de både en och två portioner fast det har de alltid gjort. Däremot är det kännbart att livsmedelspriserna ökat, säger Fagersta kommuns kostchef Elisabeth Åsblom till FN.

%d bloggare gillar detta: