Hembygdsföreningen kritisk mot brist på parkering

Var ska hembygdsgårdens gäster parkera? Det undrar hembygdsföreningen efter att FN berättat att NVK föreslagit att åtta laddningsplatser ska anläggas på andra sidan vägen.

”Fagersta-Västanfors hembygdsgård utgör norra Västmanlands största utflyktsmål med tusentals besökare årligen. Många förbipasserande bilister stannar för att fika och rasta. Det stora problemet för oss är parkeringsytorna. Ofta ses bilar parkera utmed vägen eller kör in på området bland lekande barn och gående för att hitta en plats för bilen”, skriver hembygdsföreningen till Fagersta kommun och fortsätter:

”Problemet har diskuterats med Fagersta kommun vid flera tillfällen under årens lopp. År 2016 gjorde kommunen en egen utredning som resulterade i ett förslag att förlänga parkeringen ända bort till Lövparksvägen med en inkörs-, en utkörsväg och övergångsställe. Man poängterade att trafikmiljön inte är säker när det gäller passagen över vägen som ofta är skymd av parkerade bilar. Kostnaden för ombyggnaden beräknades till 770.000 kronor och 2017 års investeringsanslag höjdes med motsvarande belopp för utbyggnad av parkering efter Rune Lindströms väg enligt förslaget.”

Men på grund av oenighet mellan kommunen och hembygdsföreningen om placeringen av kokillen verkställdes aldrig parkeringsutbyggnaden.

”Problemet kvarstår och växer i takt med att allt fler besökare stannar vid gården. Det blev inte bättre av att fyra laddningsplatser för elbilar installerades för ett par år sedan. Efter pandemiåret märks en tydlig uppgång av antalet besökare till hembygdsområdet”, skriver hembygdsföreningen och påpekar att ytterligare åtta platser som laddningsplatser betyder att 75 procent av hela parkeringsytan blir laddningsyta.

”Det som återstår av parkeringen ger plats för endast fyra personbilar. Var ska turistbussarna parkera? Vi vill uppmärksamma kommunen på situationen och föreslår att man tittar på området på andra sidan om rondellen. Laddstolpar där, är ett bättre läge för bilisterna”, säger styrelsen.

%d bloggare gillar detta: