Gnäll och beröm är värdefulla inslag i demokratin

KRÖNIKA

En del tycker att Fagerstaborna är gnälliga på sociala medier. Men de är inte värre än andra ute i landet. Gnället fyller – liksom berömmet – en viktig funktion för att makthavarna ska bli varse om vad folk tycker. Alltså ett viktigt inslag i den lokala demokratin.

Före sociala mediers intåg var politikerna inte alltid medvetna om vad som engagerade invånarna. Det var makten som hade möjligheten att tala till folket via media, medan de som berördes fick säga sin åsikt i fikarummen på jobbet och hemma vid köksbordet. Eller på sin höjd skriva en insändare, vilket flertalet drar sig för att göra.

Sociala medier har öppnat dörren för vanligt folk att uttrycka sina åsikter och vissa frågor väcker stort engagemang. Särskilt de om trafik och halkbekämpning så här års. Baksidan är att en del går över gränsen för vad som är acceptabelt, även om yttrandefriheten är viktig att värna. FN följer lagen och accepterar inte olaga hot, förtal, rasism och så vidare. De som inte följer reglerna stängs av.

Men gnället står inte alls i centrum. Det är väldigt roligt att positiva nyheter ger många likes, som att Lovisa Hedin tagits ut till landslaget i innebandy, att Alexander Sjöström anordnade jullovs-LAN, att Sanna Bäckman lade ett e-förslag om stöd vid traumatiska dödsfall, att 16-åriga Evelina Neumann Szilagyi tagits ut till EM i skytte, att Näbbgården i Norberg ska rustas, att Norbergs brottarklubb blev bäst i årets första cup, att Hugo Carlberg vann Finnskogsvalsen i rally, samt invigningen av Komvux nya lokaler, för att nämna några sedan årskiftet.

Men man behöver heller inte gå via Facebook för att läsa Fagersta Nyheter, om man irriteras på kommentarerna. Den är en egen sajt utan några inlägg alls. Enda villkoret för läsning är en prenumeration för 25 kronor per hushåll och månad.

Ola Wahlsten, ansvarig utgivare

%d