Fagersta kan få ett mer trovärdigt styre med Åsa-Märta Sjöström som kommunalråd

KRÖNIKA

I egenskap av journalist i flera decennier i Fagersta och även några år som politiker, har jag de senaste månaderna fått frågan från många läsare om vad jag tror om det nya kommunalrådet Åsa-Märta Sjöström, S, som är relativt okänd hos allmänheten.

Ett kommunalråd personifierar ofta en kommun. Se bara på den framgångsrike och omtyckte Fredrik Rönning, S, i grannkommunen Smedjebacken, med toppbetyg för både äldreomsorgen och skolan. Nöjda invånare rakt igenom. Eller de folkliga och jordnära i Fagersta förr – Janne Holmström, S och Stig Henriksson, V.

Marino Wallsten gick det inte lika bra för. Han valde att inleda sin karriär i hård konflikt med att tvinga bort den omvittnat duktige NVK-chefen Harold Nilsson, tvärt emot vad oppositionen och även hans S-kollegor i Norberg ansåg var rätt. Det kom att kosta Fagerstas skattebetalare flera miljoner kronor i utköp av NVK-chefer, medan personalen mådde allt sämre och problemen hopades i flera år.

Wallsten styrde skutan Fagersta alltmer efter eget huvud och de som vågade protestera fick förr eller senare smaka på hans metoder med anklagelser, ibland rent påhittade sådana, och även obefogade polisanmälningar mot flera personer. Medan de som av missriktad lojalitet höll med bara bidrog till högmod och det oundvikliga fallet.

I ett sista desperat försök att frånsäga sig sitt eget ansvar för katastrofvalet i höstas skyllde Marino Wallsten i en insändare bakslaget på invandringen, vilket sågades jäms med fotknölarna av länsmedias skarpsynta ledarskribent Matilda Molander.

Till slut blev han en allt tyngre belastning för S i Fagersta, vilket valresultatet tydligt visade med att var tredje väljare övergav partiet och med bottenbetyg för det allra viktigaste – välfärden med äldrevården och skolan. Samt ett uruselt förtroende för politiken hos stadens företagare under hans tid som kommunalråd, hur han än försökt ge sken av annat i intervjuer och insändare i Fagersta-Posten. Som att påstå att det blir billigare att sälja och hyra in sig i brukskontoret när expertisen på området klargjort att det i själva verket blir mycket dyrare.

Men – han skulle ju trots allt få bli välbetalt regionråd på heltid istället. Verkligheten ville dock annorlunda och grusade hans planer då S förlorade makten över sjukvården i Västmanland, där Wallsten inför valet utlovat sjukvård vid behov trots långa köer och inköpt vård. Hans eget parti valde bort honom när tre av fyra skulle få vara kvar som oppositionsråd. Marino Wallsten tvingades därmed överge politiken på heltid.

Nu tar Åsa-Märta Sjöström över, som enligt min egen erfarenhet av samarbete i flera nämnder under fyra år är en klok, resonabel och oftast inte prestigestyrd människa, och som vanligtvis inte heller agerar oövertänkt i affekt. Och som dessutom har humor. Viktiga egenskaper som en ledande politiker vinner mycket på att ha.

Så svaret är att jag är övertygad om att hon kommer sköta sitt uppdrag mycket bättre än vad hennes företrädare gjorde. Det handlar både om politiken och relationerna med invånare och media.

Fagersta Nyheter hälsar Åsa-Märta Sjöström varmt välkommen till uppdraget att leda styrningen av Fagersta kommun!

Ola Wahlsten, ansvarig utgivare

%d bloggare gillar detta: