Nu ska Svarta fläcken upp på politikernas bord

Efter närmare tre år av missnöje från Fagerstaborna över hur försköningen av Vilhelminaparken utföll, måste politikerna nu ta upp frågan efter ett e-förslag. Och nu tänker de inte överlåta åt NVK att bestämma hur det ska bli.

Asfalteringen i Vilhelminaparken blev en mycket hetare potatis hos Fagerstaborna än vad politikerna kunnat tänka sig. Kommunstyrelsen i Fagersta hade tre olika förslag att ta ställning till från kultur- och fritifschef Lena Sundholm för att rädda vattenspegeln kvar i Vilhelminaparken.

Men de valde ändå att ta bort den. Efter att ytan asfalterats blev kritiken hård mot det som Fagersta kommun engagerat sin varumärkesgrupp i och kallat försköning. Vänstern agerade snabbt efter reaktionerna, men fick inget gehör. Dammen togs bort och asfalterades för en kostnad av 300 000 kronor.

”Vi är många som är arga över att kommunen har förstört Vilhelminaparken. Det ser för jävligt ut. Det passar inte att asfaltera i parken. Vi ville ha kvar dammen. Men kommunen lyssnade inte trots protester mot att de tog bort dammen. Det är många som vill ha dammen tillbaka”, skrev en insändare i Fagersta-Posten.

Men det dröjde ända tills valet 2022 då S backade från drygt 42 procent till knappt 28 procent som företrädare för partiet i Fagersta ens nämnde Svarta fläcken, då både förra kommunalrådet Marino Wallsten i SVT och nuvarande Åsa-Märta Sjöström i fullmäktige lade skulden på NVK för asfalteringen. Det var inget som de beställt, löd budskapet. Men var det verkligen så?

NVK konstaterar att de bara gjort som de blivit tillsagda – att anlägga en plats för ambulerande matförsäljning våren 2020. Men först nu får de bakläxa av kommunledningen efter att Rolf Bärekrans för andra gången skickat in ett förslag som första gången nobbades för att det gått för kort tid från att dammen togs bort.

Eftersom Fagerstas styrande insett att det var ett misstag att asfaltera ytan där dammen fanns, har Socialdemokraterna lyft upp frågan som prio ett i förändringen av centrum. De vill i god tid inför nästa val ha bort Svarta fläcken, även kallad S-fläcken, som en symbol för hur makten struntar i opinionen.

På torsdag ska Vilhelminaparkens utseende upp på det första sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott för den nya mandatperioden.

%d bloggare gillar detta: