Varning för bedrägerier på nätet vid julhandeln

Många svenskar drabbas av nätbedrägerier eller bedrägeriförsök och oron över att bli lurad är utbredd. Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och internet visar också att det främst är personer födda på 70-, 80- eller 90-talet som drabbas av bedrägeriförsök.

Shoppingdagen Black Friday är här och hela veckan är full av reaprodukter, tidsbegränsade erbjudanden och köphets. Drygt 8 av 10 svenskar har handlat på nätet det senaste året. Populära produkter att e-handla är exempelvis böcker, läkemedel, presenter, leksaker samt kläder och skor. Många handlar nu merparten av dessa produkter på nätet.

Men det blir allt vanligare att drabbas av nätbedrägerier eller bedrägeriförsök på nätet och oron över att bli lurad är utbredd. 6 av 10 har blivit utsatta för bedrägeriförsök på nätet under det senaste året. Det vanligaste nätbedrägeriet är att bli utsatt för bluffmejl och bluff-sms.

Tänk säkert är en kampanj på uppdrag av regeringen för ett säkrare digitalt samhälle. Kampanjen är ett samarbete mellan MSB, polisen och Internetstiftelsen och syftar till att öka medvetenheten om informations- och cybersäkerhetsfrågor. De uppmanar att ta det lugnt och tänka säkert.

”Bli inte lurad. Lär dig att känna igen ett bluffmejl, undvika kortbedrägerier och skydda dig mot nätfiske med våra snabbkurser i säkerhet. På så sätt är du bättre rustad om du skulle råka ut för bedragare på nätet.”

Läs mer här: https://internetkunskap.se/sakerhet-pa-natet/

%d bloggare gillar detta: