Fagersta får bottenbetyg i årets hemtjänstindex

Fagersta hamnar på plats 283 av landets 290 kommuner i 2022 års hemtjänstindex, som är ett initiativ från SPF Seniorerna och genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden. Norberg får plats 266 medan betyget till Skinnskatteberg är klart bättre med plats 96.

Hemtjänstindex ger en helhetsbild av hur bra en kommun är på att leverera hemtjänst, utifrån seniorernas perspektiv och fångar upp hela processen, från att behov av hemtjänst uppstår, via ansökan, biståndsbeslut, uppstart och utförande av hemtjänsten.

I topp hamnar Gnosjö, följd av Varberg, Ånge, Mellerud och Jönköping. Sala kommer på åttonde plats, Västerås på plats 72.

Indexet väger samman alla relevanta mätningar och all relevant fakta och statistik. Hemtjänstindex ska göra det enkelt för kommuner att se vad som behöver göras för att höja kvaliteten. I arbetet deltar experter, forskare, seniorer och representanter för kommuner och privata hemtjänstföretag. Samtliga kommuner analyseras varje år. De 290 analyserna ger en rankinglista som visar vilka kommuner som är bäst på hemtjänst. Och vilka som har en hemläxa att göra.

”Hemtjänstindex ska göra det enkelt för kommuner att se vad som behöver göras för att höja kvaliteten i hemtjänsten. Därför kan kommunerna också beställa en fördjupningsrapport där den egna kommunens resultat analyseras grundligt. Rapporten visar var insatser bör göras för att uppnå förbättringar, samt innehåller goda exempel från framgångsrika kommuner”, sägs i rapporten som presenterades på torsdagen.

Hemtjänstindex mäter kvaliteten inom fyra delområden:

  1. Information
  2. Biståndshandläggning
  3. Utförande
  4. Stöd och utveckling

”Jämförelserna kommer att motivera kommunerna att se över sin hemtjänst, inte minst de som hamnar långt ner. Indexet gör det också enkelt för kommunerna att lära sig av de bästa exemplen”, påpekas det.

%d bloggare gillar detta: