Ska Fagerstas kommunalråd kalla visselblåsarna fega också?

INSÄNDARE

I en debatt på fagerstaposten mellan kommunalrådet och en kritiker till asfalteringen i Vilhelminaparken blir tonen allt otrevligare, där S-rådet inte vill respektera den grundlagsfästa rättigheten att få vara anonym.

Marino Wallsten anser det fegt att inte våga stå för sina åsikter och att det är ”oansvarigt ordmöljeri från den inte så jättemodiga” insändarskribenten som vågat sig på att ha synpunkter på hur de styrande i Fagersta förstört parken med att ta bort vattenspegeln och anlagt en stor asfaltsblaffa.

Under väldigt många år har medborgarnas viktiga rätt att få säga sin mening utan att behöva framträda med namn och riskera obehag och repressalier från chefer funnits i pressen. Numera har den utökats till att stora arbetsgivare inrättat visselblåsarfunktioner där man anonymt kan ta upp missförhållanden och annat, som med de sexuella trakasserierna och kroppshetsen på wakeboardgymnasiet i Fagersta.

Kallar hr Wallsten även de som vågar sig på att göra detta för fega? Själva poängen för att man ens ska få in synpunkter är att den som tipsar får vara anonym. Det kan gälla en chef som inte visar personalen respekt eller rentav mobbar underlydande. Den kommunala världen är full av utköp av chefer som betett sig illa, det är bara politiker som inte kan avsättas förrän vart fjärde år och ofta inte ens då i ryggdunkarnas miljö.

Gång efter gång har Fagerstas kommunalråd under flera års tid snabbt tagit till storsläggan mot personer som dristar sig att kritisera något som han själv varit med och ställt till med, men det inger då inget förtroende att anklaga någon för att vara feg och än värre att inte ens finnas! – bara för att personen använder sig av sin demokratiska rätt att skriva en insändare under pseudonym.

Snart är hans tid som kommunalråd över som väl är och det är bara att hoppas att Fagerstas Socialdemokrater nu tar lärdom av väljarnas betyg över hans insats och lägger sig vinn om en mer resonabel och trevligare attityd om de inte ska ryka all världens väg nästa gång.

Britt-Marie, Fagersta

%d bloggare gillar detta: