Nya äldreboendet i Fagersta kostar 375 miljoner

Nu har prislappen för det äldreboende som ska byggas på Norrby i Fagersta kommit. Den är på 375 miljoner kronor, inklusive inköp och rivning av Norrbygården.

På torsdagen fick de fem politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott en första dragning av vad slutsumman kan bli för det äldreboende med 100 platser som ska byggas bredvid sjukhuset. Kostnaden för själva nybygget ligger på cirka 350 miljoner, men till det kommer cirka 25 miljoner för inköp och rivning av Norrbygården, samt omdragning av fjärrvärmen.

Kostnaden är avsevärt högre än vad man trodde för ett år sedan, men priserna på byggmaterial har stuckit i väg av olika anledningar. Och det är heller inte säkert att det kommer att stanna vid 375 miljoner innan bygget är på plats om två och ett halvt år.

När det blev känt att det planerade mindre äldreboendet på Uggelbo skulle gå lös på 160 miljoner var det mycket dyrare än vad Fagersta kommun tänkt sig och man började snegla på att istället bygga om Norrbygården, något som socialnämnden ställde sig bakom. När det dessutom blev domstolsnej till att bygga på Uggelbo och kostnaderna för att bygga om det gamla sjukhemmet och flyktingförläggningen skulle rusa i väg utan att bli modernt, bestämdes det att riva och bygga nytt.

Planeringen går nu vidare för att ta fram detaljerade uppgifter på vad Fagersta kommun ska gå ut med i upphandlingen. Någon återvändo finns knappast eftersom Fagersta behöver ett modernt äldreboende som främst ska ersätta Solliden.

%d bloggare gillar detta: