Ingen anledning till oro för boende på Stolpvreten

Ingen kommer att mot sin vilja behöva flytta från Stolpvreten när det nu inte längre är ett servicehus. Det klargjorde Fagerstas socialchef Ingrid Holmgren vid ett möte med boende och anhöriga på måndagskvällen.

Bakgrunden är att socialnämnden den 31 oktober tog beslut om att Stolpvreten i Västanfors med omedelbar verkan skulle bli ett vanligt boende för de som är fyllda 65 år och att det inte längre behövs något biståndsbeslut för att få flytta in. Orsaken är att man har tomma lägenheter som kommunen vill hyra ut samtidigt som det finns en efterfrågan hos ensamstående om att få flytta dit för att få gemenskap.

Stolpvreten består av 48 lägenheter fördelat på ettor, tvåor och treor. Servicehus definieras som ett särskilt boende för äldre vilket innebär att man måste ansöka och få boendet beviljat av biståndshandläggare. Det har bidragit till svårigheter att hyra ut servicehusets lägenheter eftersom de flesta som beviljats särskilt boende har ett större omsorgsbehov än vad som är möjligt att tillgodose där.

Handläggningen försvåras eftersom kravet för att bevilja ett särskilt boende är att behovet inte kan tillgodoses i det ordinära boendet. De flesta som söker boende i servicehus kan få sina behov tillgodosedda i ordinärt boende, vilket då ofta leder till att den sökta insatsen inte beviljas.

Anledningen till hemlighetsmakeriet från socialas sida före beslutet var att man inte ville skapa oro utifall det inte skulle bli så som man planerat. Men bristen på information och att de berörda fick vetskap om förändringen via media skapade ändå viss oro. Några har nyligen flyttat in och undrade om de ska behöva flytta igen.

Men det behöver de inte om de inte själva vill. Möten kommer att ske enskilt med varje hyresgäst för att diskutera hur de vill ha det. Om någon har extra stort behov av omvårdnad finns möjligheten att flytta till Malmen, Solliden eller Nybo. Eller om några år till det nya äldreboendet på Norrby.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa