Wallstens och Östbergs planer på att få styra sjukvården i länet kan gå om intet

Mycket talar för att det blir maktskifte i Region Västmanland. Oppositionen jobbar sedan valet intensivt för att skapa en stabil majoritet som kan ta över ansvaret för sjukvården de närmaste fyra åren.

Socialdemokraterna styr regionen med stöd av Centern och Liberalerna, medan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänstern är i opposition. Målet från S sida är att Kenneth Östberg från Norberg ska bli ny högsta politiker efter Denise Norström och Fagerstas avgående kommunalråd Marino Wallsten nytt regionråd på heltid, liksom två andra S-politiker i länet.

Men efter valet har förutsättningarna förändrats i och med att den styrande koalitionen gick bakåt och oppositionen framåt. Om moderatledaren Mikael Andersson Elfgren, 34 år, lyckas med sin ambition att sy ihop en ny majoritet, går Östbergs och Wallstens planer i stöpet.

Det s-ledda styret har kritiserats hårt från framför allt M och KD, bland annat för de långa sjukvårdsköerna och att administrationen tillåtits växa på bekostnad av kvalificerad vårdpersonal.

”Den senaste mandatperioden har Kristdemokraternas Malin Gabrielsson och Moderaternas Mikael Andersson Elfgren varit idealbilden av en oppositionspolitiker. De har besökt verksamheter, granskat styret, upptäckt att pengar inte går till det de skulle, tagit fram ambitiösa politiska program, lagt fram genomarbetade förslag, ställt frågor och tvingat S-C-L-styret i regionen att både backa och öka farten”, skriver Matilda Molander i en ledare i VLT.

Mikael Elfgren Andersson uppger för FN att målet är att skapa ett nytt styre och att förhandlingar mellan partierna pågår, men att han inte kan säga mer just nu.

%d bloggare gillar detta: