Nästa vecka kommer författaren och kriminologen Maria Dufva till Fagersta. Hon ska möta skolelever från årskurs 3 till och med gymnasiet, samt ge en kvällsföreläsning för vuxna.
Maria Dufva jobbade länge med barn som utsatts för brott och begått brott. Under sina år som anställd på Stödcentrum för unga brottsutsatta skapade hon ett starkt inre mantra: “Att genom folkbildning rädda så många barn det går från alla typer av övergrepp, trakasserier, mobbning, hot och hat”.

Med tiden har hon specialiserat sig på frågor kring barns och ungas liv på nätet. Hon är en flitig föreläsare för barn, unga föräldrar och skolpersonal med fokus på brottsförebyggande arbete.
– Efter alla mina år som anställd på Stödcentrum för unga brottsutsatta skapade jag mig ett starkt inre mantra: att rädda så många barn det går från alla typer av övergrepp, trakasserier, mobbning, hot och hat. Då många brott idag sker online, har jag valt att rikta in mig på att göra de unga mer medvetna när de rör sig på nätet och i sociala medier, säger Maria Dufva.
Hon är själv aktiv på sociala medier där hon är en stark och omtyckt röst som sprider kunskap och engagemang kring barns och ungas rätt till en bättre och säkrare online-närvaro. Hon skriver även inlägg om hälsa, relationer och nya forskningsrön.

2017 debuterade hon som författare med fackboken Mitt barn på nätet (Bonnier Fakta) som riktar sig till föräldrar och andra viktiga vuxna som bör ha kunskap att prata med barn om deras liv online.
Året därpå kom succéboken Värsta bästa nätet där Maria istället riktade sig till barnen med konkreta råd om hur de kan agera för att bli trygga på nätet. I boken finns sanna historier från barn som Maria träffat och hjälpt som kriminolog. Berättelserna blev mycket uppskattade av både barn och lärare som använder boken i sin undervisning.
“Brottsförebyggande är den enda vägen framåt. Förövares efterfrågan på kontakt med barn kommer vidrigt nog aldrig att minska. Så vi vuxna måste skydda barnen.”
Värsta bästa nätet har tryckts i nästan 170 000 exemplar. Genom ett samarbete med organisationen Let’s make love great again har boken delats ut till skolelever i Sverige och har tillsammans med en unik lärarhandledning nått över 250 000 barn i årskurs 3–7. Boken har också blivit väldigt uppskattad av vuxna. Många föräldrar har hört av sig till Maria och berättat att de läser den tillsammans med sina barn. På så sätt har de fått ett verktyg för att prata med barnen om svåra men viktiga frågor.
– Det här är en stor satsning från vår sida, att uppmärksamma och prata om unga och internet och allt som detta rör, säger Annika Hedberg, social hållbarhetsstrateg vid Fagersta kommun.
Föreläsningen för allmänheten är i Folkets hus biosalong på måndag klockan 18.