Våldtagna kvinnan i gruvhålet hade sex skelettfrakturer

Den 22-åriga kvinna som hittades i ett 24 meter djupt gruvhål i Norberg i våras hade sex frakturer på kroppen. På måndagen inleddes rättegången vid Västmanlands tingsrätt mot den man som åtalats för grov våldtäkt och mordförsök.

Enligt utredningen utsatte den 41-årige trebarnsfadern och landsmannen till kvinnan henne för en grov våldtäkt innan han knuffade ned henne i gruvhålet. Efter det kastade han tunga tegelstenar på henne. När hon räddades med hjälp av helikopter var en arm bruten på tre ställen, två revben var av, liksom ett nyckelben. Hon var också nedkyld och svårt medtagen efter drygt ett dygn i gruvhålet, men kunde med säkerhet peka ut gärningsmannen som tidigare bott i Norberg.

Motivet ska ha varit att mannen fått nej på sitt frieri och enligt vad kvinnan sagt till polisens utredare ska han ha berättat för henne att han dödat sin fru som är spårlöst försvunnen sedan två år.

– Han tvingade till sig samlag med kvinnan genom både misshandel och dödshot. Våldtäkten har skett på en enslig och farlig plats som kvinnan inte har någon möjlighet att lämna. Därför menar jag att brottet måste bedömas som grovt. Sedan misshandlade han henne igen och knuffade ned henne i ett gruvhål som hon inte hade någon möjlighet att ta sig ur. Hon tillbringade cirka ett dygn i gruvhålet och det var enbart tillfälligheter som gjorde att hon hittades och kunde räddas, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Tingsrätten gick med på åklagarens begäran om att hålla rättegången inför stängda dörrar. Det är mycket vanligt när det gäller sexbrottsmål för att den utsatta ska kunna berätta utförligt utan att besväras av folk på åhörarplats.

Mannen nekar till anklagelserna trots att bevisningen som åklagare Ann-Sofie Trossing lagt fram är mycket omfattande, bland annat att mannens mobil kopplats upp till en mast som visar att han befann sig vid Långgruvan den aktuella aprildagen. Om 41-åringen fälls riskerar han livstids fängelse och att utvisas från Sverige för alltid.

%d bloggare gillar detta: