Nedbrunna bodarna har mycket gamla anor

Den länga med förråd och jordkällare i Färna som förstördes i en brand på måndagskvällen har mycket gamla anor och var förr väldigt viktiga bland annat för förvaring av råvaror till mat.

I och med att den södra av de tre förrådslängorna utmed Åsmansbovägen har brunnit ned och det också har brunnit i gaveln på den mittersta uppmanar Skinnskattebergs kommun alla i området att inte förvara saker i förråden eftersom de nu är avstängda.

– När jag var liten hade alla potatis och sylt i dem. Domänverket höll alla med möjlighet till att förvara potatis och de upplät även mark för odling till alla sina anställda och hyresgäster, berättar Elisabet Hultberg som flyttat tillbaka till Färna där hon växte upp.

– Det var en sorts brukstradition, att allt vi behövde fanns i byn och tillhandahölls av arbetsgivaren, som var Domänverket. Men när Domänverket upphörde och blev Sveaskog gick mark och byggnader över till kommunen, som inte underhållt dem, så de har förfallit.

– Det var alltid gratis på Domänverket tid att få service, om man arbetade och hyrde i deras regi. Rätten att ha en bod har liksom gått i arv, till hyresgäst efter hyresgäst, samtidigt som de fått förfalla. Kommunen har vare sig sagt bu eller bä, men nu när det brunnit säger de att vi inte får ha saker där.

När Färna blomstrade var det först bruket och senare statliga Domänverket som såg till att de boende i samhället hade den service de behövde.

– Domänverket höll sina anställda även med frysfack i herrgårdens källare, innan alla hade egen frys. Man fick tvättstuga, bastu, jordkällare, bodar, potatis och grönsaksland, gymnastiksal, samt fritt husbehovsfiske. Allt ingick i hyran. Dessa gratisbodar är nog det sista som är fritt, förutom elljusspåret och badplatsen. Sakta har alla rättigheter/förmåner försvunnit för byborna, säger Elisabet Hultberg.

Branden misstänks vara anlagd och brottet rubriceras som skadegörelse.

%d bloggare gillar detta: