Vänstern större än Socialdemokraterna i två valdistrikt i Fagersta

Vänsterpartiet i Fagersta blev störst i Per-Ols där de fick 28,7 procent av rösterna och i Risbroområdet med 28,2. Sverigedemokraterna blev störst i Åvestbo-Västervåla med 27,3 procent och Socialdemokraterna tappade stort i deras starkaste fäste Kolarbyn.

Nu väntar analyser hos alla partier om varför det gick som det gick i valet. Till deras hjälp finns fakta från hur de olika valdistrikten röstade, där tre av de sju valde ett annat parti än S att styra Fagersta.

I Per-Ols blev Vänstern klart större än S som backade med 19,3 till 23,4 procent. SD är ungefär lika stora som S i det området. Även i Risbron blev V störst. Där tappade S hela 16,5 procent.

Det som annars sticker ut är att Socialdemokraterna överraskande gick bakåt stort i sitt starkaste fäste Kolarbyn, från 50,8 till 35,6 procent av rösterna. Istället gick Vänstern fram starkt med 9,3 procent till 31,8. Men även Sverigedemokraterna ökade i den norra stadsdelen, från 15,8 till 20,4 procent.

SD kammade hem landsbygden med Åvestbo, Hedkärra, Ängelsberg och Västervåla. Partiet ökade med 10,2 procent till 27,3. Vänstern blev tvåa med 22,8 och S trea med 20,6, tätt följda av Moderaterna med 19,8 procent. Det gamla bondepartiet Centern fick endast 3,2 procent i de områden som förr var deras starkaste fästen.

I Västanfors minskade S från 39,8 till 25,2 procent medan SD ökade från 14,5 till 23,9 procent av stadsdelens röster.

%d bloggare gillar detta: