Se Kristian Berggrens fina bilder från Bäverdalens vildmark

Kristian Berggren tog en kanottur med dottern Emma i Baggån, eller Hedströmmen som den officiellt heter, och där miljön kan skapa en regnskogskänsla.

– I fjol rensade Skinnskattebergs kommun ån, ett arbete som behöver upprätthållas eftersom nya träd lägger sig tvärs över ån varje år. En fantastisk paddelsträcka mellan Baggå skola och Baggbron/Storsjön. Vattennivån varierar, den är reglerad främst via dammar i Malingsbo och Skinnskatteberg, berättar Kristian.

– Man spar på vattnet tills man får bättre betalt, kraftverket i Skinnskatteberg ger ett normalår ca 5,5 GWh vilket är rätt mycket. Det betyder att tillströmningen just nu är rätt låg, forsarna i Harplekartorp och Sunnanfors är lugna. Men det varierar som sagt mycket med hur mycket vatten man släpper på.

För 30-40 år sedan rensade kommunen ån regelbundet och ordnade kanotupptagningsbryggor vid forsarna, röjde stig att bära kanoter på, med mera. Skyltarna finns kvar men det är en ogenomtränglig djungel där just nu.

– Men man får en fantastisk regnskogskänsla när man paddlar, på kvällen kan man om man har tur också stöta på herr Bäver på simtur.

Foto: Kristian Berggren

%d bloggare gillar detta: