Stor förvåning över att Fagersta röjt blomsterängen vid Bäckens park

Mikael Moilanen, naturvän och journalist på Jaktjournalen, trodde knappt sina ögon när en arbetsstyrka klev ur NVK-bilar och jämnade den naturliga ängen intill Bäckens park med marken med röjsåg.

Moilanen bor i närheten och brukar promenera i området bakom de båda höghusen på Norbergsvägen. Närmast husen på Hantverksvägen finns ett ängsområde med stora träd. Eller fanns. Det är nu bara kort gräs kvar.

– I den här dungen har det varit en enorm biologisk mångfald. Här har jag sett harar, rävar och till och med en dovhjort. Och insekter måste ju tycka det är fantastiskt att vara här när det är en halvmeter högt gräs. Man kan ju föreställa sig hur fjärilarna och insekterna har trivts här, säger han och slår ut med armen mot det som tidigare i somras var en fin äng.

– Men en dag kom de i NVK-bilar och sprang omkring här med röjsågar i 30 graders värme och röjde bort allt. Här berättar man hur viktig ängen är och det är även bihotell uppsatta. Sedan 20 meter bort skickar man ut arbetare och slår omkull allting. Vem har bestämt det och finns det någon tanke bakom det här? Om det nu är så viktigt att gräs ska få växa upp varför hade då inte det där kunnat fått vara kvar?

– Och man har anlagt den här ytan, en liten löjlig plätt, och skriver på stora skyltar hur bra det här är för den biologiska mångfalden, säger Moilanen, som inte ser någon logik i att den planterade ”plätten”, som är ett samarbete mellan NVK och Naturskyddsföreningen, ska bevaras men inte den större naturliga ängen.

– Antingen så vet inte kommunen vad de håller på med eller så vet inte den ena handen vad den andra håller på med. Vad är anledningen till att man skulle göra så att det ser ut som en klippt park här, jag vill ha svar av kommunen vad de håller på med, säger Mikael Moilanen och ruskar på huvudet.

%d bloggare gillar detta: