Bostadspriserna upp med åtta procent i Fagersta på ett år

I juli sjönk priserna på bostadsrätter med fyra procent och villapriserna med en procent i riket som helhet. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är minus två procent, medan Fagersta ligger på åtta plus. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Den senaste rapporten om bostadspriserna visar att de generellt sjunkit med cirka fyra procent i landet under högsommaren. Det gäller dock inte för Fagersta. Där är nedgången bara 1,4 procent.

Det senaste året var medelpriset 285 000 kronor för de 173 bostadsrätter som bytte ägare. Kostnaden per kvadrat blev 4008 kronor i snitt och på årsbasis ligger man åtta procent plus.

I Västmanland har både bostadsrättspriserna och villapriserna i genomsnitt sjunkit med fyra procent de senaste tre månaderna. I Fagersta har 43 lägenheter sålts till ett genomsnittligt värde av 248 000 kronor.

– Sommaren är normalt en svag månad på bostadsmarknaden men Stockholmsområdet sticker ändå ut med minus tio procent sett till de senaste tre månaderna, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Köparna har nu initiativet, men både köpare och säljare behöver ha realistiska förväntningar på priset. Ett bra råd till den som ska ge sig ut på marknaden är att låta det långsiktiga behovet styra, att sälja innan köp och att ha tät kontakt med både fastighetsmäklare och bank under hela processen, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

%d bloggare gillar detta: