Bottenbetyg till Fagersta och Norberg om villkoren för att driva småföretag

Det är ingen upplyftande läsning för dem som vill driva företag i Fagersta eller Norberg när Småföretagarindex nu presenteras. Av landets 290 kommuner hamnar Fagersta på plats 286 och Norberg på 289. Skinnskatteberg klarar sig något bättre på 244:e plats.

I SmåföretagarIndex belyses de skillnader i företagandets villkor som finns lokalt i olika delar av landet och visar förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets samtliga 290 kommuner. Fagersta rasar 12 platser i rankingen medan Skinnskatteberg höjer sig 43 platser. Norberg segar sig upp ett steg från jumboplatsen.

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster. Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut i olika kommuntyper och vilka konsekvenser det får, säger förbundsordförande Peter Thörn.

Baserat på offentlig statistik har Småföretagarnas Riksförbund analyserat nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Det är framför allt den kommunala näringspolitiken, kommunens välfärdsåtagande och skolsystemet som kan dra upp en kommuns betyg, medan demografin och kapitalförsörjningen kan vara relativa svagheter.

Småföretagarna menar att rapporten utgör ett användbart underlag för företagare, kommuner, myndigheter och politiker för identifiering av olika förbättringsbehov. En förändring är att storstadskommunerna nu har fått viss konkurrens av kommuner ute i landet. De som kan erbjuda små företag bäst förutsättningar har också bäst ekonomi. De 50 kommuner med högst betyg har 3,8 procentenheter lägre arbetslöshet än de 50 som har sämst betyg. Och i Fagersta är arbetslösheten hög.

Västmanland har dessa placeringar bland landets 290 kommuner:

Västerås 125

Hallstahammar 136

Köping 154

Sala 178

Kungsör 205

Arboga 240

Skinnskatteberg 244

Surahammar 247

Fagersta 286

Norberg 289

%d bloggare gillar detta: