Varför måste Fagersta ha två av landets fulaste rondeller?

Krönika

De som reser genom Fagersta kan knappast uppleva den som en fager stad när de passerar rondellerna vid Sibylla och sjukhuset. Det är på tiden att kommunen uppvaktar Trafikverket om att de får utsmyckas.

För många år sedan försökte Fagerstas ledning få dåvarande Vägverket att gå med på något av de alternativ som konstnärer tagit fram för att göra de båda rondellerna trevligare att passera. Men det blev blankt nej med motiveringen att det var trafikfarligt.

Sedan dess har mängder av rondeller byggts runt om i landet och ofta smyckats med något som har en lokal prägel. Har passerat åtskilliga sådana under min resa till Öland i sommar, i hårt trafikerade rondeller där de på intet sätt utgör någon trafikfara.

Ett exempel är rondellen vid det dygnet runtöppna McDonalds intill E22 i Oskarshamn. Där står tre stora träfigurer som föreställer ett par som vigs av en präst och originalen skapades av träskulptören Döderhultarn. Marken är täckt av fint färgat grus och växter och blommor förgyller helhetsintrycket.

En lokal variant finns vid hembygdsgården i Västanfors med modellen av en slussport, men den har tillåtits att ruttna och förfalla. Det finns också en gammal skänk i rondellen vid Brukshotellet och silhuetterna av en glad och en sur gubbe vid Norrby teater. Men det räcker inte i en tid då varje kommuns turistenhet vill visa upp en fin fasad för genomresande.

Fagersta skulle exempelvis kunna ha något som visar vad staden lever av i dag, produkter som tillverkas vid Seco Tools, Epiroc och Stainless. Eller varför inte en staty av The Hives, där låtskrivaren Nicke Almqvist fortfarande bor kvar i sin barndomsstad.

Att den politiska ledningen för kommunen trots återkommande kritiska synpunkter från allmänheten inte gör något för att få Trafikverket att gå med på att piffa upp dessa fula rondeller, som halva sommaren mest består av maskrosor och ogräs, är obegripligt. Eller de kanske är nöjda och belåtna med att ha förskönat Vilhelminaparken med en helt onödigt stor asfaltsblaffa.

Ola Wahlsten, redaktör

%d bloggare gillar detta: