Vad är det för strängare straff som många önskar ska utdömas?

INSÄNDARE

De flesta medborgare efterlyser det som många partier erbjuder, strängare straff. Vad är ett strängare straff? Är det längre, mindre cell eller glesare mellan måltiderna?

Du kan dömas i domstol till något som tituleras samhällstjänst. Det går ut på att du skall beroende på ditt brott dömas till mellan 40 och 240 timmar. Jag slogs av tanken när jag en
eftermiddag på ideell basis för egen terapis skull för femte gången i år klippte gräset i båthamnen. Det här skulle ju nån med samhällstjänst kunna göra!

Sen grubblade jag steget längre, vad hade det varit för ”straff”, suttit och klippt gräs i en vacker båthamn? Hade den personen blivit en ny bättre person och aldrig slagit nån på näbben en gång till om hen klippt gräs i 40 eller 240 timmar?

Det tragikomiska med just samhällstjänst är att den enkom får utföras hos ideella föreningar eller organisationer, alternativt i kommunal eller annan offentlig verksamhet. Således ej i vinstdrivande verksamhet, är det bästa sättet att återanpassa någon till samhället och förhindra framtida ”näbbar” i en trött och irriterad krogkö?

Jag har genom min roll i föreningsverksamhet och kanske beroende på tidigare arbeten haft ynnesten att genom frivården haft en näve av dessa dömda personer. Fungerar klockrent, nu målar vi här, sen tömmer vi soporna här. Men sen då? En förening har inte råd att anställa dig trots dina talanger. De flesta vill nog hänga ”lapp på luckan” och skriva stängt, samma som vill se strängare och hårdare straff.

De personer som hänger ”lapp på luckan” och önskar strängare straff, har du tänkt på att någon skall verkställa detta under tiden i fängelset också? Är det din snart pensionerade far eller din tjugoåriga dotter vars högsta önskan om att förändra världen som ska verkställa straffet, någon måste ju göra det.
Eller sitter du bara och tycker och tänker på social media, åker snålskjuts på andra och läser gratis på Fagersta Nyheter och kommer med totalt onödiga synpunkter om nån rymmer lite då och då?!

Jag har själv haft äran att i sju år representerat Statens Institutionsstyrelse vid avdelningen Aspen i Fagersta. Det är några av mina bästa år i livet. Satan i gatan vad vi hade kul, för det mesta i alla fall. Jag har fått kiss kastad i öppen mun, jag har blivit beskjuten, jag har utstått dödshot från folk som dödat. Men jag har också spelat innebandy, schack och blev en jäkla mästare på Back Gammon samt att tillreda sockerkaka.

Nu är jag av andra orsaker inte kvar där, men helt säker på att om just din 22-årige son vill ha den platsen så får han den, sluta tyck så jäkla mycket är du snäll. Folk rymmer, det ligger i deras natur. Klart att det går att bygga ett fysiskt hundraprocentigt rymningssäkert institutionsområde men den dagen jag har jouren och din lediga dotter har en pistol mot huvudet så lovar jag att jag hade öppnat de tjockaste av murar och grindar för att rädda henne!

Ni som önskar strängare straff är ni också beredda att tillgodose dem? Står ni med öppen famn och tar emot dem i er förening och lär dem veta hut? Retorisk fråga eftersom jag redan vet svaret.

Varför i hela friden kan inte samhällstjänst utföras i ett vinstdrivande bolag där den dömde kan få visa sina talanger och bolaget få en chans att anställa?

Vi kan kalla honom S. Tio år efter att jag bytt bransch så blev jag kontaktad av S som ville komma bort från en större stad i Mellansverige och vila upp sig lite. Han skulle stanna en vecka och blev kvar i tre månader. Visst det gick inte klockrent och helt perfekt, men det ledde till lite jobb, lite pengar och en stor portion självförtroende i alla fall.
Jag introducerade honom i den förening som jag representerade. Alla trivdes med alla. Minen på gubbarna när vi efter några veckor låter meddela vad S hade i sitt bagage är än idag oslagbar. Kommentarerna blev, ”ja men det är en jävla trevlig pöjk.”
Ja han är en människa och idag har han fast jobb och en bra lön.

S satt för det grövsta man kan sitta för, mord. Frågan jag ställer mig är hade samhället mått bättre av om S suttit längre, bott trängre eller fått mindre mat? Kanske klippt mer gräs i en förening som inte haft råd att anställa.

Vad är ett strängare straff? Kom igen nu, jag lyssnar!

Peter Johansson, Söderbärke

%d bloggare gillar detta: