Det fanns flera ölkrogar i Fagersta redan på 1800-talet

TILLBAKABLICK

De första pubarna i Västanfors socken öppnades redan på 1800-talet. Och de var många innan fylleriet höll på att fördärva folket och banade väg för nykterhetsrörelsen. Men på 1970-talet kom pubarna tillbaka.

Det fanns flera lönnkrogar både i Västanfors och Norberg på 1800-talet dit starkdryckerna skeppades söderifrån på Strömsholms kanal och kördes ut med häst och vagn.
I många fall ledde alkoholkonsumtionen till tragedier där familjefäder söp bort jobb och allt de hade.

Det fick till följd att nykterhetslogen bildades och lockade människor att aktivera sig i helt andra nöjen. Särskilt i Västanfors var IOGT starka genom Sveasalongen och krogarna ersattes av konditorier och caféer som folk samlades i.

Men när 50-talsgenererationen växte upp nöjde man sig inte längre med en kopp kaffe med bakelse. Och när det anrika Isgrens konditori på Piazzan stängdes ersattes det av en pub.
Det blev en succé och ledde till att ägaren efter stora påtryckningar öppnade pub och diskotek i en gammal Konsumlokal på Norbergsvägen – restaurang Aten.

När ett par Stockholmare, Kennet och Sören, tog över några år in i början av 70-talet blev det fart på stället. Kombinationen av öl och musik lockade mycket folk till puben, som den allmänt kallades.
Men återigen blev överkonsumtionen ett problem i Fagersta. Slagsmål var vanligt där en standardklyscha var: ”Ett ord till och skjorta är tom!”

Både polisen, socialförvaltningen och Fagersta bruk var bekymrade över drickandet men hade inte mycket att sätta emot. Det kunde vara fullsatt på söndagskvällar där kraftigt berusade bruksarbetare lånade pubens telefon för att ringa och sjukskriva sig.
Eländet var på väg tillbaka och den tidens kraftiga alkoholmissbruk hos unga i Fagersta kom att leda till mångas alldeles för tidiga död.

Men det var också väldigt roliga helgkvällar på puben där man ibland bjöd på livemusik i rockgenren som en motvikt till dansbanden i parken. Man tog även dit en del rikskända rockartister som Mats Ronander.

Som ett alternativ öppnade Raimo Jokiniemi Club 77 i en annan övergiven Konsumbutik, på Bergslagsvägen i Västanfors. Han ville satsa på den unga något nyktrare och dansanta publiken och inledningen blev mycket lyckad. Det arrangerades danstävlingar och livekonserter och publiken strömmade till.

I dag finns ingen renodlad pub kvar i Fagersta, även om det går att köpa sig en öl på några restauranger i stan. Enjoy Night Club stängde nyligen.

%d bloggare gillar detta: