Hur har skolbetygen kunnat sjunka så kraftigt i Fagersta sedan 1970-talet?

INSÄNDARE

Är hemma i kära stålstaden hos gammal mor ett par veckor i sommar, det Fagersta som jag växte upp i och trivdes väldigt bra både på Risbro och gymnasiet med oförglömliga lärare som Propellern, Getingen och Ugglan. På den tiden var det ordning och reda och prestation som gällde i skolan.

De flesta av oss ungdomar gjorde vad vi kunde för att komma in på gymnasiet och det var en hård kamp för att nå över fyra i medelbetyg (VG i dag) för att ha en chans att nå en plats på de mest eftertraktade linjerna – natur, teknik, ekonomi och samhälle.

Men även de som hade sämre förutsättningar och ambitioner var måna om att skaffa sig en yrkesutbildning för att få ett arbete och kunna försörja sig och en blivande familj. Och så fanns de skoltrötta som ändå ville och ofta kunde få ett enklare jobb på bruket för att lära upp sig. Så är det inte i dag.

Och vad beror det på? Jo den förda politiken!

Förr ställdes det krav på att man skulle göra rätt för sig och bidra till det gemensamma, men med den politik som förts i Fagersta de senaste åtta åren har antalet arbetslösa och passiva socialbidragstagare ökat till det största i hela Västmanland, samtidigt som var fjärde elev inte kommer in på gymnasiet och tiden för längesedan är förbi då man kunde gå ner på bruket och få ett jobb.

Det är förstås ohållbart i längden och bara att hoppas att Fagersta får ett politiskt styre där arbetande människor och inte bidragstagare är de som helst vill rösta fram dem. Fagersta förtjänar bättre!

Kenneth – 57

%d bloggare gillar detta: