Nostalgibilden

Fagersta ska åter bli den cykelstad den en gång var. Det är i alla fall målet från kommunens sida, som bygger gång- och cykelbanor på alla större stråk.

Under flera decennier var cykeln det vanligaste sättet att ta sig till arbetet i Fagersta. Varje arbetsgivare med självaktning hade ordnat med stora cykelställ med tak över så att tvåhjulingarna inte blev översnöade på vintrarna.

Och det flitiga cyklandet även på fritiden till biografer och sportarenor ledde till värdefull motion, något som Folkhälsomyndigheten anser att det är alldeles för lite av numera när välfärdssjukdomarna ökar i takt med vikten.

Men med bilismens framfart ställde allt fler undan cykeln och krav på bilparkeringar ställdes till arbetsgivarna. Senast har Fagersta kommun och NVK byggt en stor parkering åt de anställda, som annars uppmanas att ta cykeln när de ska ut på uppdrag i tjänsten.

%d bloggare gillar detta: