Bostadspriserna ned med åtta procent i Fagersta

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västmanland sjunkit med tre procent, men nästas åtta procent i Fagersta. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Under perioden har det sålts 45 bostadsrätter i Fagersta till ett kvadratmeterpris på 3 507 kronor. Och priserna väntas fortsätta sjunka i hela landet på grund av de kraftigt höjda boräntorna.

– Bolåneräntorna kommer fortsätta upp i takt med att Riksbanken successivt höjer styrräntan. Ännu fler hushåll behöver ta höjd för ökade boendekostnader framöver, vilket kan leda till att fler svenskar tvekar inför att flytta. Vi ser att budgivningarna på många villor och stora lägenheter är betydligt lugnare än för några månader sedan, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Våra fastighetsmäklare får många frågor från köpare och säljare kring hur konjunkturen och ränteläget påverkar deras bostadsaffär. Även om många försäljningar fortfarande görs snabbt, och vissa till höga slutpriser, får vi räkna med att osäkerheten håller i sig en tid framöver.

– Den som planerar att sälja sin bostad måste nu vänja sig vid tanken att den kanske inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan. Å andra sidan är bostaden man planerar att köpa också sannolikt billigare. För köparna innebär den svalare bostadsmarknaden att de har mer att välja på och särskilt för den som ska köpa sin första bostad innebär lägre priser en fördel,

Han ger dessa tips om hur man kan agera när räntorna stiger:

1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips inför en bostadsaffär på en orolig marknad:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj innan du köper.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

%d bloggare gillar detta: