Risk för att flera tusen företag i länet läggs ned när ingen tar över

Var tredje småföretagare, 34 procent, planerar att avveckla sin verksamhet när de är redo att dra sig tillbaka. Lika många har ingen plan alls. För Västmanland innebär det att 5 000 företag riskerar att försvinna, visar en ny kartläggning som Visma Spcs gjort.

– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket oroande att tusentals företag i Västmanland riskerar att försvinna. Det måste bli enklare för länets småföretagare att lämna över en välfungerande verksamhet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Skulle så många som en tredjedel av Västmanlands 16 300 små företag med en omsättning på upp till fem miljoner kronor läggas ned riskerar alltså omkring 5 000 företag att gå förlorade, och med dem många arbetstillfällen och därmed viktiga skatteintäkter till den kommunala välfärden.

– Vi riskerar att kasta bort massor av jobb i Västmanland. Med goda förutsättningar för nya ägare att ta över väl fungerande verksamheter kan de korta sin startsträcka rejält, öka den personliga tryggheten och bevara medarbetarnas jobb, säger Boo Gunnarson.

Att aktivt bygga företaget för överlämning är också mycket ovanligt. Bara sex procent av de tillfrågade småföretagarna i landet svarar att de planerar att ta in någon i bolaget i syfte att de sedan ska ta över verksamheten. Däremot hade var tredje, 30 procent, kunnat tänka sig att själva ta över ett befintligt bolag i stället för att starta ett eget.

I Sverige finns omkring 1,1 miljoner företag registrerade enligt kreditupplysningsföretaget UC, varav den stora majoriteten, cirka 800 000, är små bolag med upp till nio anställda och en omsättning på upp till fem miljoner kronor. Samtidigt visar Visma Spcs årliga Sifoundersökningar att så många som var tredje svensk drömmer om att bli egen företagare.

Fakta: Sju tips för att sälja småföretag

• Starta helst processen flera år i förväg.

• Fundera på vem din ideala köpare är utifrån hur vill du att företaget ska utvecklas.

• Hitta din köpare – sannolikt finns de hos kunder, leverantörer, konkurrenter, personalen, inom familjen, bland delägare eller affärsbekanta. Svensk företagsförmedling, EU Commerce, Bolagsplatsen, Länia och Blocket är andra sätt.

• Trimma och värdera företaget. Det kan göra stor skillnad på priset.

• Var försiktig med information i ett tidigt skede. Mäklare låter alla spekulanter skriva på sekretessavtal.

• Lås dig inte för tidigt vid en köpare, så får du bättre förhandlingsläge.

• Fundera på om du vill stanna som rådgivare. Det finns flera alternativ som kan gynna både dig och köparen.

%d