Nu finns chansen att se livet på Bråfors bergsmansgård

I helgen arrangerar Länsstyrelsen och familjen Brate öppet hus i kulturreservatet Bråfors bergsmansby mellan Fagersta och Norberg.

Under Bråforsdagarna kommer det finnas aktiviteter som till exempel tipsrunda, guidningar av de unika väggmålningarna och av hyttruinen, hästslåtter, fårvallning, kaffeservering, försäljning av lokalproducerad mat och hantverk.

Årets tema är Livet på en bergsmansgård. Vikarierande landshövding Ulrica Gradin inviger evenemanget och bjuder in till vandring i kulturlandskapet.

”Bråfors bergsmansby är en fantastisk miljö, väl värd att besöka både för det fina odlingslandskapet och de vackra målningarna i huvudbyggnaden” säger Ulrica Gradin.

Syftet med Bråforsdagarna är att tillgängliggöra kulturreservatet Bråfors bergsmansby och lyfta områdets kulturhistoriska och biologiska betydelse. Bråfors är sedan år 2006 ett kulturreservat och målningarna i Brategården är ett byggnadsminne sedan år 2017.

Gården är en välbevarad bergsmansgård med många gamla uthus. Till gården hör betesmark, åker och skog. Här finns många spår av det bergsbruk som bedrevs. Arkeologiska undersökningar har visat att järn framställdes här redan under 1200-talet.

%d bloggare gillar detta: