Nu ökar spridningen av covid-19 igen i Fagersta

Efter en tids lugn ökar nu smittspridningen av covid-19. Det gör att Fagersta kommun vädjar till besökare inom äldreomsorgen att vara extra vaksamma på symptom.

Under vecka 24 fortsatte antalet fall av covid-19 att öka. Troligen bidrar en undergrupp till virusvarianten omikron, BA.5, till den större smittspridningen. Det är fortfarande viktigt att fler personer vaccinerar sig och följer rekommendationerna för påfyllnadsdoser, påpekar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

”Efter en lång period av låg nivå på smittspridningen konstateras nu fler fall. Det gäller både slutenvården men också inom äldreomsorg och hemtjänst. Såväl personal som brukare/kunder är sjuka. Det är viktigt att ha covid-19 i åtanke vid luftvägssymtom. Covid-19 är den mest sannolika orsaken till luftvägssymtom just nu eftersom andra virus inte sprids i så stor omfattning för tillfället”, uppger Fagersta kommun och uppmanar alla som ska besöka äldreboenden att:

👉Kom inte på besök om du eller någon i din närhet har förkylningssymtom
👉Vi vädjar till besökare att alltid ha god handhygien inför besöket, handsprit finns tillgänglig i verksamheten
👉Vill du använda munskydd under ditt besök så finns det tillgängligt i verksamheten
👉Besökare som får besked om att covid-19 smitta kan ha funnits med vid besök ombeds att direkt kontakta avdelningen för att förhindra smittspridning.

Om det skulle bli en konstaterad smitta i verksamheten vädjar man starkt att avstå besök under tiden som smittspårning pågår. Kommunens personal. arbetar efter basala hygienrutiner och följer rekommendationer från smittskyddsenheten.

%d bloggare gillar detta: