Kraftigt ökade kostnader för jul- och ramadangåvor

Förra året fick 43 barn inom hushåll i Fagersta 480 kronor per barn till inköp av julklappar/julmat, alternativt i samband med eid som är festen som avslutar ramadan. Kostnaden blev 20 640 kronor. Nu ökar den till över 100 000.

Det är hushåll med långvarigt bidragsberoende i minst sex månader som kan beviljas detta. Det är inte tvingande för kommunen att ge dessa gåvor men Fagersta har under många år skänkt denna peng.

I samband med att riktlinjerna reviderades förra året föreslogs att en procent av basbeloppet skulle ges ut, för år 2022 är det 483 kronor. Ingen riktad information har skett om möjligheten till att få julklapps/ramadanpeng.

”En ögonblicksbild inför normmånad juni visar att sammanlagt 215 barn skulle kunna vara berättigade till insatsen om alla familjer ansökte eller att utbetalningen sker automatiskt. Kostnaden för dessa barn skulle uppgå till 103 845 kronor, en ökning av kostnaden med 83 205 kronor”, rapporterade socialkontoret till politikerna vid gårdagens möte i socialnämnden.

Eid al-fitr är det årliga fastebrytandets högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden kallas ofta för eid, vilket betyder “en återkommande lycka eller festglädje”.

%d bloggare gillar detta: