Moderaterna vill förbjuda kusinäktenskap

Moderaterna vill förbjuda kusinäktenskap, något som av flera skäl välkomnas av partiet i Region Västmanland, bland annat bortgifte av unga kvinnor mot deras vilja.

Det är tillåtet att gifta sig med sin kusin enligt svensk lagstiftning. Moderaterna gick under veckan ut och meddelade att de vill förbjuda kusinäktenskap. Ett besked som välkomnas av Moderaterna i Region Västmanland.

– Vi har lyfte redan för två år sedan att Region Västmanland bör informera om riskerna med kusinföräldrarskap trots att Socialstyrelsen saknar rekommendationer för det. Det är väldokumenterat att kusinföräldraskap medför ökad risk för barnadödlighet och missbildningar, säger Mikael Andersson Elfgren, oppositionsråd.

– Att en moderatledd regering kommer förbjuda kusinäktenskap är ett mycket välkommet besked. Det är ett viktigt led i att stoppa släktbaserad kriminalitet, bortgifte av kvinnor mot deras vilja och för att minska medicinska risker vid graviditet.

– Hur många kusinföräldraskap som finns i Västmanland eller Sverige vet vi inte då det inte finns tillförlitlig statistik på området. Men det finns starka skäl att anta att detta har ökat i omfattning då vi haft en stor migration från områden där kusinäktenskap förekommer i större omfattning än i Sverige, säger Mikael Andersson Elfgren.

%d bloggare gillar detta: