Därför är det bara 80 mellan Oti och Dalagränsen

Många bilpendlare mellan Fagersta och Smedjebacken-Ludvika har hört av sig till FN med frågan om varför hastigheten höjts till 90 på dalasidan av riksväg 66, men inte på den västmanländska. Orsaken är att Fagersta kommun inte ansökt om dispens.

– Det är jäkligt surt att när man kommer från Ludvika och kör lagliga 90 så sänks hastigheten plötsligt till 80 fast det är samma väg och samma standard. Sedan är det ju suveränt att det dessutom dyker upp en fartkamera ganska omedelbart, säger en bilpendlare till FN.

Trafikverket beslutade tidigare att sänka hastigheten från 90 kilometer i timmen till 80 på ett antal vägar runt om i landet, däribland riksväg 66. Men 90-skyltarna sattes tillbaka den 16 maj i år efter protester från Dalarna.

För jobbpendlande Fagerstabor mot Ludvika välkomnades beslutet om att hastigheten höjdes och gör att deras tid på riksvägen därmed blir kortare. Sträckan är 34,5 kilometer lång mellan Fagersta och Ludvika. Höjningen innebär att restiden blir kortare och har varit efterlängtad.

Smedjebackens kommun har protesterat mot dessa försämringar för bilister på landsbygden, som är generella beslut som inte föregåtts av några noggrannare konsekvensbeskrivningar. Tillsammans med övriga kommuner i Dalarna har Smedjebacken motsatt sig Trafikverkets agerande, bland annat genom flera artiklar i nationell media.

”På Socialdemokraternas partikongress drev Daladelegationen igenom ett förslag om att trafiksäkerheten på landets vägar ska höjas genom aktiva åtgärder – inte generella hastighetssänkningar. Regeringen har på initiativ från infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) beslutat att upphäva Trafikverkets beslut om generella hastighetssänkningar på riksväg 66 och flera andra vägar i landet”, skrev Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning, S, på sin Facebooksida.

”Det här är ett väldigt välkommet besked från regeringen som visar att de förstår landsbygdens villkor. Det arbete som vi lagt ned från Dalarnas kommuner har gett mycket gott resultat. Jag är väldigt stolt över att vi har en socialdemokratisk regering som verkligen bryr sig om att hela landet ska leva”, påpekade Rönning på Facebook.

Men från Fagerstas sida har man alltså inte agerat och därför sänks hastigheten till 80 när man kommer till Björsbo från Söderbärkehållet trots att trafiksituationen med en bred bra väg är densamma.

%d bloggare gillar detta: