Lägenhetspriserna upp med tio procent i Fagersta

Priserna på bostadsrätter har stigit betydligt mer i Fagersta än i länet och riket som helhet det senaste året. Men nu befaras en allmän nedgång på grund av det höjda ränteläget.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Västmanland stigit med tre procent, medan villapriserna ökat med två procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en uppgång på fem procent för bostadsrättspriserna och en ökning med sex procent för villapriserna.

– Två av tre svenskar äger sitt boende, och stigande räntor i kombination med en hög inflation minskar nu deras köpkraft. Vi märker att försäljningarna tar längre tid och bedömer att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka på många håll det närmaste året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Men i Fagersta har uppgången på lägenhetspriserna varit hela tio procent det senaste året, med ett medelpris på 3 750 kronor kvadratmetern. Orsaken är efterfrågan på fina lägenheter i attraktiva områden som framför allt Västanfors och Björksta.

– Det är mycket psykologi på bostadsmarknaden när priserna börjar sjunka. Bostadsköpare brukar vara snabba med att räkna med en lägre prisnivå, medan säljare ofta behöver lite mer tid för att vänja sig vid att deras bostad inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan.

– Efter ett rally på fritidshusmarknaden i Sverige, med en prisuppgång på hela 35 procent på två och ett halvt år, ser vi nu en inbromsning på många platser. En ökad osäkerhet kring hushållsekonomin påverkar efterfrågan på fritidshus och betydligt färre affärer görs nu jämfört med förra våren, säger Marcus Svanberg.

%d bloggare gillar detta: