Upprörda känslor mot att flyktingar från Ukraina tvingas flytta från Norberg

– Ukrainarna blir utsatta för psykisk misshandel genom att återigen behöva flytta. Den paniken de känner borde kunna undvikas och jag hoppas att Norbergs kommun och Migrationsverket tänker igenom sina beslut igen. Vill de verkligen bidra till mer ångest och panik i människors liv?!

Emma Björs i Norberg har engagerat sig i de ukrainska flyktingar som placerats i Norberg men där merparten inte får vara kvar på grund av att kommunen inte vill ha fler än de 23 som staten kommit fram till ska bo där. Norberg fick ta emot 85 flyktingar, de flesta kvinnor och barn.

Detta har Norbergs ledning protesterat mot till regeringen och Migrationsverket eftersom man anser att det är för många för kommunen att kunna klara att ta emot. Det handlar bland annat om skolans brist på resurser.

– Barnkonventionen blev svensk lag 2020. Det finns många ukrainska barn i Norberg som måste omfattas av den lagen. De har börjat med att flytta inom sitt hemland, från till exempel Donetsk till Kiev på grund av kriget. Sedan tvingades de lämna sina hem och delar av familjen för att fly till Polen och vidare till Sverige och Malmö, ett främmande land med nytt språk och nytt samhälle.

– Där fick de inte stanna länge innan färden gick vidare till Karlskrona, en ny stad i det främmande landet. Inte heller där blev de kvar länge. Därefter blev de flyttade till Västerås där de fick bo på madrasser på golvet i en skola i drygt tre veckor. Inte tog det slut där heller, för sedan gick färden vidare till Norberg. Där fick de höra att de skulle få stanna, berättar Emma och fortsätter:

– De började acklimatisera sig och sakta bygga upp något som ser ut som ett hem. Många Norbergare ställde upp på alla sätt och vis för att hjälpa dem på fötter. Ukrainarna, som inte kände varandra sedan tidigare, blev som familjer och stöttade varandra. Många svenskar blev deras stödfamiljer. Barnen började i skolan och kände glädje i livet igen. De fick svenska vänner.

– När Migrationsverket sedan informerade att vissa skulle flytta och att de skulle vara redo att flytta snart, så kom paniken tillbaka. Paniken som de trodde de skulle slippa känna igen. Just nu hamstrar de resväskor som står packade och klara ifall flyttbeskedet kommer nästa dag, säger Emma Björs.

%d bloggare gillar detta: