Stora problem med att NVK:s nya robotklippare lägger av

De 31 robotklippare som köpts in för att hålla Fagersta kommuns stora gräsmattor fina har en tendens att bli stående utan synbar anledning. Nu ifrågasätter allt fler varför NVK inte valde den erfarne lokala leverantören.

Fagersta Nyheter har berättat om det klippsystem som Kalle Andersson på Robotic Lawn Care Systems har utvecklat och som installerats i bland annat Kalifornien, samt på en lång rad platser i Sverige där kunderna är allt från företag till kyrkor och kommuner.

De som har valt den varianten är nöjda med resultatet, tack vare driftsäkerheten och effektiviteten. Dessutom arbetar dessa robotar från svenska Husqvarna ljudlöst. Det gör inte de mindre som NVK har köpt in och som ska stå ute dygnet runt, vilket har lett till att en robot hittades i dammen i Bäckens park och en annan där utsatts för skadegörelse. 

Efter att många Fagerstabor upptäckt att robotarna upprepade gånger blivit stående på gräset framför allt i Gröndalsparken och Bäckens park och klippresultatet inte heller blir bra, har flera ställt frågan på FN varför NVK inte valde den lokala leverantören som har lång erfarenhet, samt servicepersonal på plats. Dessutom behövs det inte dras fram el för varje robot, så som man nu tvingats göra.
FN vidarebefordrade frågan till NVK.

– Det fanns inget upprättat ramavtal med lokal leverantör. Därav valde vi att gå vidare med anslutet företag, säger gatuchef Carin Östlund och berättar att servicen sköts från företaget i Västerås.

I och med att man har ett ramavtal behöver inte NVK gå ut med upphandling där flera leverantörer kan lägga anbud.

%d bloggare gillar detta: