Ronja Rövardotter framförs i anrik gruvmiljö i Norberg

I sommar välkomnas publiken till Ronja Rövardotters magiska värld och berättelsen om att växa upp bland vildvittror, grådvärgar, rumpnissar och rövare. Föreställningen spelas vid Storgruvan i Klackberg.

Det är syskonen Matilda och Fanny Jansson, födda och uppväxta i Norberg, som genom Centralschaktet sätter upp pjäsen vid storgruvan i Klackberg, som blev rikskänd som teaterplats 1977 då Spelet om Norbergsstrejken hade premiär.

– Vi är inspirerade av de som tidigare producerade och spelade i Spelet om Norbergsstrejken och har fått idén att spela i Klackberg från att ha hört historier om det projektet ända sedan vi var små. Både jag och Fanny har som barn spelat teater på både Norrby Teater och Bergslagsteatern, berättar Matilda Jansson, som regisserar föreställningen.

– Centralschaktet har arbetat med projektet sedan 2019, men har fått ställa in två somrar i rad på grund av pandemin. Vi samarbetar med ABF och har fått finansiellt stöd från Region Västmanland, Norbergs kommun och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Andra sponsorer är bland andra Karl Hedin, Klockargården, Strands blommor med flera. Flera föreningar i Norberg har hjälpt oss på olika sätt.

Läs mer i artikeln nedan.

%d bloggare gillar detta: